Turbeskrivelse

Dag 1. Stjørdal - Kvitfjellhytta, 31 km.

Ekspedisjonsturen starter fra Nord-Trøndelag Turistforenings’ kontor i Stjørdal, som er i gangavstand fra Værnes og Stjørdal Stasjon. Herfra går turen over E14 og inn på Kirkevegen som fører over i Prestmovegen og Stjørdalselva krysses. Så følges vei R26 langs sørsiden av Stjørdalselva østover. Ta av veien etter 12 km hvor det er skiltet mot Hegra festning. Følg veien ca 2 km oppover Tronskodalen, før du tar av sørover mot Litltjønna, Flaksjøen og videre over Ertsgardsfjellet og fram til hytta.

1.etappe (31 km) Stjørdal – Kvitfjellhytta: Vi anbefaler vi å dele opp første etappe pga lengden. Du kan booke på Øfstivollen (6 sengeplasser). Pga. redusert overnattingskapasitet for de som vil dele opp 1. etappe anbefaler vi i år å korte ned etappen ved å starte ved Festningsveien i Hegra (20 km), kart referanse 073 378, eller ved Tverrsona (6 km) kart referanse 149 294.

Kvitfjellhytta
Kvitfjellhytta Foto: Arne Martin Laukvik

Øfstivollen et utmerket overnattingsalternativ for de som ønsker å dele opp etappen mellom Stjørdal og Kvitfjellhytta. Øfstivollen eies av Flaksjø- & Lillefjell bygdeallmenning, og ligger sørvest for Flaksjøen. Det er merket sti til vollen fra Holmsvingen på fylkesvei 26 (veien som går på sørsida av Stjørdalselva).  Booking av Øfstivollen gjøres på nettsiden til NTT. Når hytta er booket får man koden til nøkkelboksen som er hengt opp på utsida på hytta. Nøkkelen legges i en kasse som blir hengt ut på hytta. Betaling for oppholdet skjer ved booking.

Pga smittevernstiltak må hele hytta bookes av kun én gruppe og det er opptil 6 sengeplasser. Pris for leie per døgn er kr 500 (uavhengig av antall personer).

Det er ikke proviant på hytta, men den er utstyrt med kjøkkenutstyr,dyner og puter, ved og gass.

Fra Stjørdal til Øfstivollen er det 15,6 km. 

GPS koordinater til Øfstivollen : WGS 84 | UTM 33Lat: 63.421501160904725Lon: 11.117274528853475              

Dag 2. Kvitfjellhytta – Prestøyhytta, 12 km.

Nå er du inne i Skarvan og Roltdalen nasjonalpark. Ruta går i åpent fjellterreng og skogsterreng med rygger og smådaler hvor det ligger gamle setervoller.

NB: På Prestøyhytta pågår det bygging for å utvide kapasiteten fra 12 til 20 senger. Hytta kan likevel brukes i helle byggeperioden. Les mer her

Prestøyhytta
Prestøyhytta Foto: Arne Martin Laukvik

Dag 3. Prestøyhytta – Schulzhytta, 16 km.

Langs denne ruta passerer du flere spennende kulturminner. Du kan ta en avstikker til Kvernfjellstoggo i Høgfjellet eller du kan ta en avstikker til kvernsteinsbruddene på begge sider av Stor-Kvennfjellvatnet. Begge vil gi deg innblikk i gammel kvernsteinsdrift. På disse strekningene er det flott utsikt til både Roltdalen og Fongen-massivet, og mot Skarvan og Kvernfjellvatna. Vel framme på Schulzhytta får du, i betjent sesong, servert middag og frokost. Det er også muligheter for en varm dusj.

Schulzhytta
Schulzhytta Foto: Jonny Remmereit

Dag 4. Schulzhytta – Ramsjøhytta, 16 km.

Denne etappen starter i storvokst gran- og furuskog i Roltdalen, går over i bjørkeskog og etter hvert i slakt fjellterreng. Ruta går over og gjennom Ramskaret og fram til den selvbetjente Ramsjøhytta, som ligger majestetisk til ved Ramsjøen. Behersker du kart og kompass kand u på en godværsdag legge turen utenfor merket tursti over Fongen eller over Ramfjellet, Tofjellet og Ettfjellet.

Ramsjøhytta
Ramsjøhytta Foto: Arne Martin Laukvik

Dag 5. Ramsjøhytta – Storerikvollen, 18 km.

Ruta går i variert og åpent fjellskogsterreng hele veien. Gjennom øvre partier av Sankådalen går ruten langs grusrygger og over grussletter som er breelvavsetninger fra siste istid. Dagens høydepunkt er oppholdet på ærverdige Storerikvollen turisthytte. Atmosfæren fra den første hytta som ble satt opp i 1896 er godt ivaretatt i dagens hytte. Tømmervegger, store åpne peiser og et egenartet interiør gir en helt unik opplevelse. Her får du, i betjent sesong, servert middag og frokost. Det er også muligheter for en varm dusj.

Storerikvollen
Storerikvollen Foto: Arne Martin Laukvik

Dag 6. Storerikvollen – Nedalshytta, 24 km.

Ruta går  over tørre flyer, i klopplagte myrpartier, østover inn mot Sylmassivet. Den går i lange partier høyt og fritt med fin utsikt mot Nesjøen, Esandsjøen og fjellene videre vestover. Siden store partier av ruta er klopplagt, gjør dette det til en lett og trivelig etappe. 

På en godværsdag anbefaler vi de høydesterke med meget spreke bein å legge inn en topptur til Storsylen som en del av dagsetappen : http://ut.no/tur/2.13711/

Nedalshytta
Nedalshytta Foto: Jonny Remmereit

Dag 7. Nedalshytta – Svenskegrensen/mål ved Sylsjøen og eventuelt videre til Stugudalen, 5 km (23 km)

Dette er turens sjarmøretappe. Fra hytta og opp til svenskegrensen ved Sylsjøen er det i overkant av 5 km. Vel framme kan du slå deg selv på brystet og vite at du har krysset Norge På Tvers langs  63º nord. Registeringstavlen står på riksgrensen ved riksgrenseskiltet (står ved riksegrenseskiltet på riksgrensen?) før man kommer opp til Sylsjøen. Det er også satt opp en ekstra registreringstavle på E-verkets bygning ved Sylsjøen. Denne er ment for skiturer, ettersom registeringstavlen ved riksgrenseskiltet  kan være nedsnødd.Tilbud for sommeren på Væktrastua vil bli oppdatert da den er pr dags dato konkurs. Det jobbes med å få på plass ny driver der. 

Væktarstua er det perfekte stedet å starte, eller avslutte «Norge på tvers». Hotellet ligger rett ved busstoppet i Stuggudal og har ulike typer av overnatting, alt fra enkle hytter uten frokost og sengklær, til hotellrom. De har cafè med matservering fra kl 07.30- kl 23.00 hver dag i høysesong, og bar med alle rettigheter.  les mer på www.vaektarstua.no

Riksgrensen
Riksgrensen Foto: John-Olav Minde
Væktarstua
Væktarstua Foto: Heidi Kvithammer

Norge På Tvers om vinteren

Fra Stjørdal til Kvitfjellhytta er det vintermerka fra Vindsmyra og Ytteråsen. Kvitjellhytta, Prestøyhytta til Schulzhytta er det ikke vintermerka. Det er ikke vintermerking fra Nedalshytten til Riksgrensen. Ruta har sammenhengende permanent vinterstaking fra Schulzhytta og helt fram til Nedalshytta.